Gootsteen ontstopper gebruiken? Schadelijk of niet?

Last van een verstopte gootsteen en wil je zelf aan de slag met een gootsteenontstopper middel? Er zijn veel gootsteenontstopper producten op de markt. Maar wist je dat deze middelen erg agressief zijn en niet goed voor het milieu en je riolering? Daarnaast kun je je jezelf verwonden. Je kunt namelijk brandwonden krijgen wanneer zo’n middel in contact komt met je huid. In dit artikel geven we je tips hoe je op de juiste manier zelf je gootsteen kunt ontstoppen.

Betaalbare prijzen
Hoge klantbeoordeling
Spoedreparaties
Erkend leerbedrijf

Gebruik geen schadelijke gootsteen ontstopper

Ons advies is nooit gebruik te maken van ontstoppingsmiddelen. Veel van deze middelen zijn erg agressief en schadelijk voor jezelf, je riolering en het milieu. Zo kan een ontstoppingsmiddel op langere termijn juist extra problemen veroorzaken. Door de agressiviteit van deze middelen tasten ze de leidingen aan. Hierdoor is de kans op een verstopping in de toekomst weer groter. Ook kunnen de rubbers van je sifon, of de gelijmde delen van je riolering loslaten met kans op lekkage, stank en enorme restschade.

Hoe kun je wel zelf je gootsteen ontstoppen?

Tip 1: Kokend water en soda

Wil je de gootsteen zelf ontstoppen of preventief onderhouden? Gebruik dan kokend water in combinatie met soda. Huishoudsoda lost de vetresten op. Laat het middeltje even intrekken en spoel door. Een natuurlijk middel, dat niet schadelijk is voor het milieu, de riolering en jezelf!

Tip 2: Gootsteen ontstoppen met een plopper

Soms biedt een plopper uitkomst. Houd het rubber van de plopper even onder de warme kraan. Hierdoor wordt het materiaal flexibeler. Zet de plopper hierna recht op de afvoer en zorg dat er een laagje in de afvoer staat. Dit is handig voor de zuigkracht. Beweeg de plopper op en neer om het vuil omhoog te krijgen.

Gootsteen verstopping plopper- Blog RW Loodgietersbedrijf Utrecht

Tip 3: Voorkomen is beter dan genezen

Gooi geen rommel weg in de gootsteen. Denk hierbij aan olie, vetten en vaste etensresten. Plaats eventueel een zeefje in de gootsteen die resten opvangt. Houd dit zeefje goed schoon. Wil je meer weten over wat je wel en niet door de gootsteen mag spoelen? Lees dan ons artikel: Wat mag wel of niet door de gootsteen?

Heb je na deze tips nog steeds last van een verstopte gootsteen? Dan is het probleem waarschijnlijk te hardnekkig om zelf op te lossen of het probleem zit te diep. Wij helpen je graag bij het ontstoppen en maken gebruik van speciale apparatuur zoals een ontstoppingsmachine en een camera. Wij lossen verstoppingen op in heel regio Utrecht. Meer weten? Bekijk dan onze dienst of neem contact op.