Wat mag wel of niet door de gootsteen?

We spoelen gezamenlijk elk jaar enorm veel afval door de gootsteen. Alles wat je door de gootsteen spoelt komt uiteindelijk in het riool terecht. Bepaalde afvalresten kunnen de gootsteen en het riool vervuilen of verstoppen. Wist je dat jaarlijks duizenden huishoudens last hebben van een verstopte gootsteen en dat een van de grootste oorzaken een opeenhoping van afval is? Maar wat mag je wel en wat mag je niet door de gootsteen spoelen? Je leest het in deze blog.

Wat mag je wel door de gootsteen heen spoelen?

Je huis gedweild en het vuile water wegspoelen? Een feestje gehad en de restjes sap van de drinkglazen weggooien? Deze zaken mag je door de gootsteen heen spoelen:

  1. Afwaswater
  2. Huishoudelijke reinigings- en schoonmaakmiddelen
  3. Onschadelijke vloeistoffen zoals bier, koffie, limonade, thee en melk
  4. Etensresten die door het zeefje of de gootsteen heen kunnen
    Denk hierbij aan vloeibare sausjes of een restje soep.

Twijfel je zelf of je bepaalde resten door de gootsteen mag en kunt spoelen? Doe het dan niet en gooi het in de juiste afvalbak.

Wat mag je niet door de gootsteen heen spoelen?

Een verstopping van de gootsteen of het riool is enorm vervelend. Daarnaast wil je voorkomen dat je de riolering vervuilt en je zorgt voor een schadelijke omgeving. Schadelijke stoffen die in de riolering komen zijn namelijk moeilijk te zuiveren, waardoor het water verontreinigd raakt.

Er is enorm veel dat niet door de gootsteen mag. Hierbij een lijst met belangrijke zaken die je absoluut niet door de gootsteen mag spoelen:

  1. Olie, vet en (bak)boter
    Op de meeste plaatsen is een inzamelpunt in de buurt waar je vet en olie kunt inleveren. Giet het vet of olie terug in de verpakking of in een lege fles en lever het in bij een inzamelpunt. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan mag je het ook bij het restafval weggooien (de grijze container).
  2. Vaste etensresten en dikke zuivelresten
    Gooi absoluut geen vaste etensresten door de gootsteen. Ook geen kleine resten. Wist je bijvoorbeeld dat rijst en pasta uitzetten wanneer ze in aanraking met water komen? En dat meel lijmachtig wordt wanneer het in aanraking komt met water? Ook zaken als koffiedik, theebladeren, yoghurt en vla moet je in de afvalbak gooien. Wil je groentesoep of een saus weggooien? Filter eerst de vaste etensresten met een zeef voor het gft-afval.
  3. Medicijnen
    Heb je medicijnen over die je niet meer gebruikt of over de datum zijn? Deze kun je inleveren bij de apotheek. De apotheek is verplicht deze op de juiste wijze af te voeren.
  4. Verf, terpentine en andere chemicaliën
    Chemicaliën zijn zeer slecht voor het milieu en horen niet in het riool. Lever je verf, terpentine of andere chemicaliën altijd in bij de Gemeente. Dit afval valt onder Klein Chemisch Afval.
  5. Eierschalen
    Uit onderzoek is gebleken dat veel huishoudens restjes eierschalen door de gootsteen spoelen. De stukjes schaal kunnen zich echter hechten aan andere afvalresten en het putje beschadigen.
  6. Vast afval zoals schoonmaakdoekjes en kattenbakkorrels
    Dit soort afval dien je te scheiden volgens de regels in jouw gemeente en weg te gooien in de de daarvoor bestemde afvalbak.

Meer lezen over wat je wel of niet door de gootsteen mag spoelen? Lees het artikel op de website van de Rijksoverheid. Meer weten over afval scheiden? Ga naar www.afvalscheidingswijzer.nl.