Lekkage voorkomen - 6 tips

Een lekkage is erg vervelend en zorgt voor stress en voor hoge kosten door schade. Een lekkage kan je zelf vaak niet zelf verhelpen. Een loodgieter kan de oorzaak van de lekkage achterhalen en de problemen voor je oplossen. In dit artikel geven wij een aantal tips waarmee je een lekkage kunt voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Betaalbare prijzen
Hoge klantbeoordeling
Spoedreparaties
Erkend leerbedrijf

Gevolgschade door lekkage

De gevolgschade is afhankelijk van het type lekkage dat je hebt. Een lekkage kan zorgen voor enorme gevolgschade. Denk hierbij aan vochtplekken op de wanden of opbollend laminaat, schimmels aan de muren en plafonds, afbrokkelend beton, aangetast behang, houtrot bij houten constructies en gebarsten tegels. Naast deze materiële schade kan ook de waterrekening enorm oplopen.

6 tips voor het voorkomen van een lekkage


Tip 1: Controleer je huis regelmatig

Controleer je huis het liefst ieder half jaar grondig. Kijk hierbij onder andere naar de kitnaden, afvoerleidingen, en de kranen. Zie je iets kleins? Laat dit zo snel mogelijk oplossen zodat de problemen niet groter worden.

Tip 2: Controleer het dak

Controleer jaarlijks je dak of laat deze controleren door een loodgieter of dakspecialist. Na ernstige regenval, sneeuw of storm is het belangrijk dat je dak nog goed functioneert. Verwijder op tijd vuil zoals bladeren en andere zaken die kunnen zorgen voor verstoppingen. Bij een plat dak is het belangrijk dat de constructie goed is.

Extra: Monteer stalen boldraadroosters om een verstopping van de regenpijp tegen te gaan.

Tip 3: Weet waar de hoofdkraan is

Helaas weten nog veel huishoudens de hoofdkraan niet te vinden. Dit is juist enorm belangrijk om te weten. Heb je plotseling last van een lekkage dan kun je de hoofdkraan direct afsluiten. Ga je op vakantie of voor iets anders lang weg van huis? Sluit ook dan de hoofdkraan af.

Tip 4: Waterleidinginstallatie controle

Het is slim om de waterleiding jaarlijks te laten controleren op problemen. Je kunt bijvoorbeeld een contract afsluiten met een loodgieter of dakspecialist.

Tip 5: Voorkom condensvorming

Condens kan schade aan de woning veroorzaken. Ventileer je huis regelmatig door bijvoorbeeld de ramen open te zetten en zorg dat de woning goed geïsoleerd is.

Tip 6: Voorkom bevriezing

Sluit de buitenkranen altijd af wanneer het vriest. Je kunt ook een vorstbestendige kraan plaatsen. De kranen en leidingen moeten binnen goed geïsoleerd zijn en de thermostaat moet op minimaal 13 graden staan om bevriezing te voorkomen.

Heb je, ondanks onze tips, toch een loodgieter nodig dan staat RW Loodgietersbedrijf in geheel provincie Utrecht voor je klaar. Je kunt contact opnemen via 06 – 81 79 78 68 of per mail via info@rwloodgietersbedrijf.nl.